فواید شادی و نشاط در کودکان
شادمانی حس طبیعی است که در وجود انسان نهفته است. ما با نگاه کردن به صورت نوزاد تازه متولد شده احساس تندرستی و شادمانی می کنیم و همزمان با رشد کودکان این احساس شادمانی و سعادت به آنان کمک می کند تا به آینده روشن بیندیشند، با مشکلات مقابله کنند و به دیگران عشق بورزند.
این بازی ها به کودکان کمک می کنند تا بر خشم خود غلبه کنند، غمگین نباشند و تردید و دو دلی را کنار بگذارند و باعث شکوفایی حس همدردی در آنها می شود. بازی های شاد و تاثیر گذار فرصتی را برای کودکان ایجاد می کنند تا هنگام انجام هر کار مهم شادمانی و تفریح را نیز تجربه کنند و همواره لبخند بر لبان آن ها جاری خواهند ساخت و باعث می شود لذت و سپاسگذاری را بیشتر درک کنند.
بازی های خاصی در مراحل گوناگون رشد و تکامل کودک به کار گرفته می شوند. این بازی ها به ویژه هنگام عملکرد کودکان و رفع نیازهای مشترک آنان برای کسب شادی و نشاط بسیار مفیدند. برای مثال فرزند کم سن و سال ما که احساساتش به طور لحظه ای شکل می گیرد می تواند از این بازی ها بهره مند شوند. در حقیقت کودک در این سن در لحظه زندگی می کند و حالات درونی او ممکن است در یک لحظه به خشم تبدیل شود.
وقتی با این بی ثباتی در رفتار کودکان مواجه می شویم دو راه پیش رو داریم، از یک سو می توانیم رفتار و عملکردی شبیه به رفتار کودکمان داشته باشیم و از سوی دیگر می توانیم رفتار نامناسب اورا به سمت و سوی دیگر و رفتار دیگری که مناسب است هدایت کنیم.وقتی با توجه به توانایی کودک او را به سوی فعالیت دیگری راهنمایی می کنیم شاهد درخشش شادی و سرزندگی در چشمان او خواهیم بود همچنین با مهربانی کردن می توانیم حالاتی خوب و پر نشاط در وجود خود ایجاد کنیم.
بازی های مربوط به کودکان 2 تا 7 ساله برای هر دو طرف هم والدین و هم کودک ثمر بخش خواهند بود. با انجام این فعالیت ها ما و فرزندمان می توانیم در فضایی دوست داشتنی به آنچه نیاز داریم دست پیدا کنیم.در فاصله سنین 8 تا 12 سالگی در حالی که ما والدین همچنان برای حفظ حریم خاصی برای فرزندانمان می کوشیم باید توجه داشته باشیم که سایر کودکان بر روح روان آنها تاثیر دارند. بعضی از بازی های مناسب این سن به بچه ها کمک می کنند می توانند احساسات خود را به درستی درک کنند.
کودکان در سال های ابتدایی نوجوانی احساس خوش آیندی نسبت به خود دارند و خود را قدرتمند تر می پندارند اما گاهی در مورد احساساتشان دچار تردید می شوند و احساس بی ثباتی و عدم اطمینان وجودشان را فرا می گیرد به کمک این بازی ها آن ها می توانند بر مشکل خود غلبه کنند. بسیاری از این فعالیت ها به گونه ای طراحی شده اند که می تواند اعتماد به نفس و شناخت این کودکان را نسبت به خود افزایش دهند. در سن 16 سالگی و بالاتر همزمان با بزرگ شدن و رشد فکری و جسمی متوجه می شویم تنها چیزی که می توانیم به طور کامل تحت تسلط خود داشته باشیم نگرش و طرز برخورد در رفتارمان است.
بازی های بسیاری وجود دارند که به فرزندانتان در این سن و سال کمک می کنند تا بتوانند با نگرش ها و طرز فکر خود سازگار شوند. در این سن و سال، فرزندانمان شکوفایی گل ها را به ما خاطر نشان می کنند. همه آنان در مسیر زندگی خود ضعیف هستند و می توان با بازی نشاط آور با توجه به ظرفیت و توانایی کودک احساس شادمانی را در آنها پدید آورید و اجازه دهید تا فرزندانتان هم به شما آرامش ببخشند.وقتی به کودکان اجازه می دهیم تا زمینه راحتی و آرامش مارا فراهم سازند، در حقیقت به خود آنان کمک کرده ایم. ما باید شجاعت کافی داشته باشیم و این فرصت را در اختیار فرزندانمان قرار دهیم تا ما را یاری رسانند مطمعنا این امر ارزش خطر کردن را دارد.
بهترین زمان برای بازی کردن
ما برای اینکه بتوانیم تاثیرات مثبتی روی زندگی فرزندمان داشته باشیم، زمان کوتاهی در اختیار داریم. وقتی فرزندان هنوز کوچک اند از تک تک لحظاتتان به درستی استفاده کنید. برای شست و شوی لباس ها، ظرف ها وقت دیگری اختصاص دهید و به تربیت و بازی کودکتان بپردازید. بهترین زمان برای بازی وقتی است که حال و حوصله آن را دارید و در روز هایی که فرزندانتان پر از انرژی مثبت اند اما شما کم انرژی هستید نیز می توانید بازی های مناسبی را انجام دهید. بازی هایی را انتخاب کنید که با حال و هوا و حوصله ی شما ساز گاری داشته باشند. همچنین می توانید به طور منظم یرای این بازی ها برنامه ریزی کنید ودر زمان مشخص به این کار بپردازید. شما می توانید در هر سنی برای کودک خود با در نظر گرفتن شرایط محیطی بازی های مناسبی را در نظر بگیرید و در انجام این بازی ها آن ها را همراهی کنید.
به عنوان مثال فهرستی از بازی هایی که می توانید روی کاغذ انجام دهید تا در روزهای بارانی یا اوقاتی که امکان بیرون رفتن از منزل وجود ندارد به کمکتان بیاید یا می توانید با لگو ها حتی با کارت ها و چوب های بستنی ساختمان سازی کنید و لحظات مفرحی را برای فرزندانتان رقم بزنید.شما می توانید با استفاده ازچند لیوان و سکه هم فرزندتان را سرگرم کنید و بدون استفاده از اتفاقات خارق العاده برای او شعبده بازی کنید و یا با ساختن پازل ها و حل کردن معما فرزندتان را همراهی کنید.حتی امکان این وجود دارد تا با انجام بازی های محلی و خانوادگی مثل هپ، دوز و یا گل یا پوچ هم با کودکتان بازی کنید و لحظات شادی را کنار آنها سپری کنید. برای فرزندتان داستان های طنز بگوید، صدای خود را تغییر دهید و آنها هم وادار کنید همین کار را تکرار کنند و در جمع دوستانشان به موضوعات بیشتری بپردازند.شما می توانید با پخش یک آهنگ در جمع کودکان با رد و بدل کردن توپ بین آنها و قطع آهنگ هم کودکان را سرگرم کنید و این بازی را آنقدر ادامه دهید تا تنها یک نفر باقی بماند.
از این دسته بازی ها بسیارند و بسته به علاقه و شرایط می توان از آنها بهره گرفت و در نهایت سادگی فرزندان را شاد نمود. نشاط و شادابی کودکان، مستلزم برنامه ریزی و همراهی شما با فرزندانتان است. شما می توانید با آموزش های مناسب باعث شاداب شدن کودکتان شوید و حتی نیازی نیست برای سرگرم کردن آن ها هزینه کنید.
راه های برطرف کردن ترس کودکان
طبیعت زندگی اینگونه است که هیچ امنیتی وجود ندارد و فقط شاهد حوادث و ماجراجویی هستیم، به فرزندتان کمک کنید تا درباره ی ترسهایی که در لحظه تجربه می کنند کنار بیاید و با آنها مقابله کند.شما می توانید با اواز خواندن مسائلی را که کودک از آن هراس دارد را مطرح کنید و به جای ترس به او هیجان و نشاط را هدیه بدهید. تاکیدات مثبت را به کودکان خود آموزش بدهید که در تغییر شرایط روحی او می تواند موثر واقع شود حتی اگر شما این موضوع را باور هم نداشته باشید، باز هم تاثیر آنها را مشاهده خواهید کرد. جملاتی مثل من احساس خوشحالی می کنم، تو چقدر امروز زیبا شده ای، تو چفدر دختر یا پسر خوبی هستی و ... می توانند جملات تاثیر گذاری برای فرزندتان باشد.همه این موارد شاید در ابتدا بسیار ساده و سطحی به نظر بیایند و همین سادگی باعث شود که کمتر به آن پرداخته شود اما باید در نظر گرفت که در زندگی امروزی با تمام محدودیت های موجود ایجاد حس نشاط و شادی در کودکان در هر گروه سنی می تواند از مهم ترین مسائل ممکن باشد.
منبع: بازی های شاد و تاثیر گذار، نوشته بارباراشر، مترجم منیره نادری
نظر شما
متن نظر